Hamster Bakım Rehberi: Türleri, Beslenmesi & İpuçları
Hamster Bakım Rehberi: Türleri, Beslenmesi & İpuçları
Hayalinizdeki evcil hayvanı ararken yavru hamster beslemek eğlenceli bir seçenek gibi görünebilir fakat bakımı, doğası ve ihtiyaç duyduğu evcil hayvan ürünleri hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Bu sevimli kemirgenleri evcil hayvan olarak beslemeye karar vermeden önce hamsterlar hakkında bilgi arıyorsanız, merak ettiğiniz tüm sorulara bu kapsamlı bakım rehberiyle cevap bulabilirsiniz.
Evde Hamster Beslemek İsteyenler için Püf Noktaları
Evcil hamster beslemeye hazırlanırken önceki deneyimlerinizi bir kenara bırakın çünkü bu hareketli kemirgenlerin bambaşka bir dünyası var.
Hamster türleri hakkında bilgi sahibi olun.
Evinize bir hamster getirmeden önce farklı cinsler hakkında fikir sahibi olmalısınız. Evcil hamsterlar genellikle ikiye ayrılıyor:
- Suriye hamsterı: Evcil ırklar arasında en büyüğü olan Suriye hamsterları bölgesel ve agresif tavırları nedeniyle kafesini başka bir evcille paylaşamıyor. Sahibiyle etkileşim kurmaktan keyif alan bu hamster cinsi eğlenceli hareketleriyle biliniyor. Bakımı ve evcilleştirilmesi kolay olduğu için en popüler türlerin başında geliyor. Bu türdeki ortalama hamster ömrü ise 2 ila 2,5 yıl arasında değişiyor.
- Cüce hamster: Adından da anlaşılacağı üzere, Suriye hamsterlarından daha küçük olan cüce hamsterlar yaklaşık 7-8 cm uzunluğa kadar büyüyebiliyor. Oldukça aktif bir yaşam tarzı sürdüren bu hareketli canlılar bir gün içinde kilometrelerce koşabiliyor. Cüce hamster kaç yıl yaşar diye merak ediyorsanız, Roborovski cinsinin ortalama ömrü 3 ila 3,5 yıl iken diğerleri 1,5 ila 2 yıl arasında yaşıyor.
Hamster sahiplenmek: En önemli 4 ipucu
Hangi cinsi beslemek istediğinize karar verdikten sonra geriye sahipleneceğiniz hamster hakkında bilgi edinmek kalıyor. Sevimli kemirgeninizi yeni yuvasıyla tanıştırmadan önce aşağıdaki püf noktaları bilmenizde fayda var:
- Hamsterlar akşam saatlerinde gündüzlere kıyasla daha hareketli oluyor. Gelecekteki evcil hayvanınızın gerçek kişiliğini görmek için miskin ve uykulu oldukları gündüz saatleri yerine akşamları terih edebilirsiniz.
- Sağlıklı bir hamstera sahip olmak sizin sağlığınız açısından da çok önemli. Kuyruğu ıslak, cildinde kelleşme ve yumruları olan hamsterlardan kaçınmalısınız. Ayrıca hamsterın temiz kulaklara ve kuru bir gövdeye sahip olduğundan emin olmalısınız.
- Hamsterların sağlığını yaşam koşulları şekillendiriyor. Sıkışık, kirli ve nemli koşullarda tutulan bir hamsterın hasta olma ihtimali oldukça yüksek.
- Dişi hamsterlar yaklaşık 8 haftalıktan sonra hamile kalabiliyor. Birkaç hafta sonra evinizde yeni bir hamster yavrusu ile karşılaşmaya hazır değilseniz, 4 ila 6 haftalık olanları sahiplenebilirsiniz. Böylece evcilleştirmesi de daha kolay olacaktır.
Sevimli hamsterınız için en iyi yaşam koşullarını oluşturun.
Tıpkı insanlar gibi hayvanların da yeni ortamlara uyum sağlamak için zamana ihtiyacı var. Yeni tüylü arkadaşınızın yaşaması için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız var:
- Kafes: Kafes boyutlarının seçtiğiniz hamsterin cinsine uygun olması gerekiyor. Ona etrafta koşabileceği çok fazla alan yaratmalısınız. İdeal bir hamster kafesi için yüksekliği en az 20 taban alanı ise 1000 santimetrekare olan modellere yönelebilirsiniz.
- Oyuncak ve Aksesuar: Hamsterlar kendilerini meşgul edecek şeylere sahip olmaktan mutluluk duyuyor. Siz yanında yokken keyifli vakit geçirmesi için yalnızca tekerlek değil, aynı zamanda tüneller, toplar ve diğer eğlenceli oyuncak ve aksesuarlardan oluşan bir yuva kurmalısınız. Kafesine mama kapları, suluk ve yatak eklemeyi de unutmayın.
- Talaş ve Kemirme Taşları: Kemirgen hayvanların doğal yaşamlarını taklit edebilmek için talaş ve kemirme taşları büyük önem taşıyor. Hamster kemirme taşları vitamin ve mineral kaynağı olarak kullanılırken talaşlar ise kafes tabanında oluşan nemin emilmesine yardımcı oluyor. Özellikle hamster kokar mı diye endişeleniyorsanız, çişini yaptığında yayılan kokuyu önlemek için talaşlar bir nebze de olsa işe yarıyor.
Beslenme ipuçları: Yavru hamster ne yer?
Hamsterınız doğal ortamında yaşıyor olsaydı muhtemelen tohum ve otların yanı sıra çeşitli böceklerle beslenirdi. Hem etçil hem otçul olan bu kemirgenlerin evcil olanları ise çeşitli hamster yemi ve mamalarla besleniyor.
Hamster beslemek için en temel püf noktalar şu şekilde:
- Protein açısından zengin bir diyet sunmak için haftada bir kez yemek solucanı veya az miktarda haşlanmış yumurta verebilirsiniz.
- Meyve ve sebze yemekten hoşlansalar da bunları çok vermemeye dikkat etmelisiniz. Haftada iki veya üç kez küçük küpler halinde sebze ve meyvelerle besleyebilirsiniz.
- Hamsterlar havuçlara bayılıyor. Doğal şekerlerle dolu bu sebzeyi normal beslenmenin bir parçası olarak değil, tedavi amaçlı vermelisiniz.
- Hamsterların sevdiği diğer besinlerin başında karnabahar, brokoli, armut, şeftali ve muz geliyor.
- Evcil hamsterlar vahşi atalarının genetik kodlarını taşıyor. Verilen yiyecekleri daha sonra yemek için yanaklarındaki keseciklerde depolamaları da buradan geliyor. Bu nedenle saklamak için sürekli olarak daha fazlasını isteyebilirler ancak sizin bu oyuna gelmemeniz gerekiyor.
- Bir Suriye hamsterının günde iki kez yaklaşık 10’ar gram kuru gıdayla beslenmesi öneriliyor. Boyutları küçük olsa da metabolizmaları hızlı olduğu için cüce hamster türleri de aynı miktarda gıdaya ihtiyaç duyuyor.
- Hamsterlar gün içinde uyuyor olmalarına rağmen zaman zaman uyanıp yemek yiyebiliyor. Düzenli beslenmesi için tüylü dostunuzun kafesine sabah ve akşam az miktarda yemek bırakmalısınız.
- Hamster bakmak sanıldığı kadar basit bir iş değil. Örneğin, birçok insan suyunu doğrudan musluktan doldursa da yüksek klor oranı evcil hayvanlar için pek iyi değil. Hamsterınıza filtrelenmiş su vererek su kabını her gün değiştirmelisiniz.
Hamster hastalanırsa ne yapılmalı?
Bir evcil hayvanı evinize getirdikten sonra ona iyi baktığınızdan emin olmalısınız. Bunun olmasını istemeseniz bile hamsterınız yaşamının bir döneminde hastalığa yakalanabilir. Peki, hamster hastalandığında ne yapılması gerekiyor? Hamsterların hasta olup olmadığını anlamak her zaman kolay olmayabilir. Vahşi doğada daha büyük hayvanlar tarafından av olarak görülen bu canlılar, onları savunmasız hale getireceği için kendilerini iyi hissetmediklerinde belli etmemeye çalışıyor.
En yaygın hamster hastalık belirtileri şu şekilde:
- İştah kaybı
- Kabızlık
- Hiç hareket etmeden durmak
- Gözlerdeki canlılığın yitirilmesi
- Saldırganlık
- Ciltte kelleşme
- Nemli kuyruk alanı
- Kamburluk gibi duruş bozuklukları
- Nefes almada değişiklik
- Uzuv çiğneme
- İçme alışkanlıklarında değişiklik
Hamsterınızda bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız, en kısa sürede bir veterinerden tavsiye almalısınız. Unutmadan, eviniz çok soğuksa ve hamsterınız baygın görünüyorsa altında yatan sebebi araştırmak için kafesi daha sıcak bir alana koyabilirsiniz. Çünkü hamsterlar soğuk havalarda kış uykusuna yatabiliyor.
Hamster neden ölür?
Diğer tüm canlılar gibi hamsterlar da ölümlü. Bazı durumlarda davranışları kafa karıştırıcı olabilen bu tüylü evciller bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları nedeniyle yaşamlarını yitirebiliyor. Hamsterlar arasında oldukça yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olan ıslak kuyruk hastalığı da ölüm nedenlerinin başında geliyor. Öte yandan, yüksekten düşme vakaları da hamster ölümüne neden oluyor. Bu sebeple hamsterınızı kafesinden çıkarırken dikkatli olmanız gerekiyor. Ortalama hamster ömrü 2 ila 3 yıl arasında değiştiği için doğal ölümlerine yaklaştığını gözlerde donukluk, daha ince bir tüy tabakası ve yatağına dışkılama gibi davranış bozuklukları belirtileriyle anlayabilirsiniz.
Hamsterlar hakkında ihtiyacınız olan temel bakım bilgilerini öğrendiğinize göre yeni evcil hayvanınızla mutlu bir birliktelik sürdürmeye hazırsınız. Sevimli kemirgeninizin alanına saygı göstermeyi, ona yeterli yiyecek ve egzersiz sağlamayı, evini sık sık temizlemeyi ve sağlığına dikkat etmeyi unutmayın.
Yorum Yap